Crow Valley Golf Clubhouse Crow Valley Golf Clubhouse Crow Valley Golf Clubhouse

Crow Valley Golf Clubhouse

Challenge

After completing a comprehensive building condition study of the Crow Valley Golf Club Clubhouse, it was determined that the majority of the clubhouse's roof, mechanical and electrical components should be replaced, as well as all exterior brick, windows and doors. Crow Valley Golf Club was designed by one of the nation's premier architectural firms, Harry Weese and Associates, Chicago, Illinois in 1969. So in approaching a renovation, the team wanted to maintain a balance of keeping the Weese architectural features in tact, while also modernizing the facility. The scope of work for the project then grew beyond remedial repairs to include an entire remodel of the exterior, interior finishes, furniture and the inclusion of a new kitchen layout and equipment. The initial challenge for the club was establishing a design that club members would favor. The membership was split between those who wanted to stay with the original architecture and those who wanted it to change to a more traditional look. Also, the club wanted to expand its membership.

Solution

The club’s building committee decided to continue with the Weese design—basing facility improvement themes and concepts on the original architecture—yet including contemporary elements. The primary design emphasis was on the main south entrance to the club, creating a new entry with a wow factor and providing additional exclusivity and privacy for members. Weese's signature circular windows and openings were preserved and the south and north additions were designed to reflect a modern design palette. A complete redesign and expansion of the dining and kitchen areas changed the club from dark and uninviting to a light-filled, exciting hub of club house activity. New furniture, art and window treatments complimented the architecture and formed a bond between the exterior and interior elements.

Impact

Members of Crow Valley were pleased with the end result, a golf club with upgraded building systems and a more sophisticated image. The members now have a new entrance with a wow factor that is attractive to current, new and prospective members. Plus, the interior design and finished have been updated to create a warm and inviting club atmosphere. The original Weese design was preserved and enhanced to create a design that reflects the changing state of architecture today.

This project received the Masonry Institute of Iowa's 2003 Architectural Design Award, which recognizes excellence in masonry.
Print Print