4164330_N30_indesign_savedforweb_oldsite.jpg 4164330_N24_indesign_savedforweb_oldsite.jpg 4164330_N33_indesign_savedforweb_oldsite.jpg MasterForProjectPortfolios_savedforweb_IMT-oldsite.jpg MasterForProjectPortfolios_exterior_2_oldsite_saveforweb.jpg

IMT Insurance Corporate Headquarters

CHALLENGE

As an employee-focused company that has been consistently recognized as one of Iowa’s top workplaces, IMT Insurance wanted a corporate headquarters that better reflected its vibrant culture. It was also outgrowing its leased office space in the Des Moines area; staff was split between two adjacent buildings, and the company lacked space for all 300 employees to gather at once.

To accommodate future growth, bring all employees together, and create a workplace that showcases IMT’s values and energy, the company wanted to move into a single facility designed for employee comfort, efficiency, and productivity.

SOLUTION

IMT reached out to Shive-Hattery to discuss the design process and potential ideas for their vision. By taking an “inside-out” design approach, IMT Insurance will have a facility that, when completed, meets employees’ needs and aligns with its culture, vision, mission, and values.

The three-story building will be located on a high-profile West Des Moines street, offering approximately 85,000 square feet to house all current employees as well as provide space for future growth. An exterior façade composed of white precast, black granite, glass, and accents of red metal panel will create a design unique to IMT’s brand and values, emphasizing it as a successful, yet humble company. The large spans of glass will contrast the stone and precast, and allow all employees access to natural daylight. A two-story atrium will serve as the heart of the headquarters, providing a large area where all staff members can convene. The dynamic space will feature large windows, offering a connection to natural lighting and green space.

Employees will have choices about where and how to work: each workstation will be equipped with height-adjustable worksurfaces, there will be several collaborative areas sprinkled throughout the work areas, and the two-story cafe will sport a mixture of cafe, bar, and stadium seating, along with a visual connection to a large, terraced patio with more seating options. Private offices will feature a mix of windows and all-glass fronts, letting daylight permeate throughout the space into open-office areas.

Vibrant, engaging, and energetic colors mixed with timeless neutrals and warm wood tones will keep the look and feel of the workplace consistent while reflecting IMT’s brand. To showcase what’s important to IMT, the lobby will feature custom-designed art walls with environmental graphics that depict its story and history. The company’s red, black, and white diamond-shaped logo inspired several faceted design components, including the lighting fixtures, reception desk, and back wall of the lobby area.

Other staff amenities will include a fitness room and recreation room with a pool table, arcade games, dartboard, and TV lounge area. A half-mile walking loop will also be integrated into the site.

IMPACT

Moving from a leased space to a new facility all its own will help IMT shed its generic office space for one that is custom-tailored to the needs of its staff.

By creating a new headquarters building designed from the inside out, employees will get to work in a space created specifically for their needs. For the first time, they will be able to gather in one space at the same time to receive company updates and information.

Designing a building that makes employees excited to go to work will not only improve satisfaction and productivity, but also attract and retain talent.
Print Print