University of Iowa Quad Ravine Repairs University of Iowa Quad Ravine Repairs University of Iowa Quad Ravine Repairs

University of Iowa Quad Ravine Repairs

Challenge

The University of Iowa Quad Ravine is a heavily used pedestrian walkway that provides access to the health and sciences campus as well as Kinnick Stadium and Carver Hawkeye Arena. Much of the ravine infrastructure was developed in the early part of the last century and was crumbling. Sidewalks, retaining walls and stairs were in need of replacement due to the age and condition. There was also a lack of ADA access to the Bowen Science Building. The ravine had many drainage and erosion problems. An overtaxed storm sewer system combined with outdated and poorly designed intakes lead to significant erosion problems. All of these conditions presented hazards for the thousands of pedestrians that use this important route on a weekly basis.

Solution

Solving these issues would present significant challenges in civil, storm water, sanitary sewer, structural and landscape design. Working with the University of Iowa Landscape Services, Shive-Hattery completed a master plan for the reconstruction of Quad Ravine. The master plan focused on making improvements that would maintain the natural character of the ravine while solving the functional issues in an efficient and environmentally responsible manner. In order to decrease storm water run-off and reduce erosion, rain gardens were implemented. This not only eliminates excess water but also beautifies the walkway. Site structures, including stairs and retaining walls, were replaced in order to create a safer walking environment. Site lighting was also upgraded. An ADA route to the Bowen Science Building was added with a long ramp and retaining walls. This ramp was designed so that the existing trees would remain and add to the natural feel of the walkway. At the Bowen Science Building entrance, an ADA ramp was installed to complete the access.

Impact

These improvements created a safe, attractive and comfortable walkway connecting major areas of campus. In addition, Bowen Science Building now has ADA access.
Print Print